Friss Bejelentés! 65 éves kor alá kell csökkenteni a nyugdíjkorhatárt Magyarországon! Férfiakat és nőket is érint a döntés! Mutatjuk a részleteket: - Kérem ossza meg, aki egyetért ezzel!

Friss Bejelentés! 65 éves kor alá kell csökkenteni a nyugdíjkorhatárt Magyarországon! Férfiakat és nőket is érint a döntés! Mutatjuk a részleteket: - Kérem ossza meg, aki egyetért ezzel!Nyugdíjkorhatár 2018 – csökkenteni kell a nyugdíjkorhatárt a nőknél és a férfiaknál is! A 65 éves nyugdíj-korhatár enyhítése nélkül esély sincs a nyugodt időskori évekre – írja a Népszabadság szombati számában.

A nyugdíjszakértő a napilapban kifejtette: hiába tudta valaki lefutni a Kinizsi 100-as teljesítménytúrát fiatal korában, 60 évesen nem tudja majd teljesíteni. 60 év felett érezhetően csökken a hatékonyság, az idős alkalmazott már nem tudja a korábbi erővel elvégezni a feladatot. Így adott esetben valaki 35-39 év szolgálati idővel, 60- 62 éves korában találhatja magát az utcán, vagy évekig küzdhet az ellátórendszerrel, a munkanélküliséggel és a közmunkával, miközben semmi reménye sincs, hogy a hátralévő években korához és végzettségéhez méltó munkát tudjon végezni. A problémát csak tetézi, hogy a 65 éves korhatár magában hordoz egy egészségügyi fenyegetettséget is. A statisztikák szerint ugyanis az a felső korhatár, ameddig a magyar átlag egészségben él, 59-61 év – ez a szám a férfiaknál valamivel kevesebb, a nőknél pedig több. Mivel a nyugdíjkorhatár az egészségben eltöltött életszakaszt meghaladja, a statisztikai átlag magyar utolsó munkahelyi éveit már betegségben tölti – idézi a lap Krémer Balázs szociológust. Hogy ez a betegség gyógyszerekkel kordában tartható, teljes életet lehetővé tevő kór, vagy az erőt felemésztő, az eltérő, ezt a statisztika nem mutatja ki. A nyugdíjas évek ennek következtében azonban nem a megérdemelt pihenést jelentik, hanem a korábban a munka miatt elhanyagolt betegségek kezelését.

Nyugdíjkorhatár: Az az életkor, amelynek elérésétől az öregségi teljes vagy résznyugdíj megállapítható, feltéve, hogy az igénylő a jogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

Az öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév, 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap, 1953-ban született, a betöltött 63. életév, 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap, 1955-ben született, a betöltött 64. életév, 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap, 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév. Az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár az egyéb nyugellátásokra, nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokra való jogosultság, illetőleg kedvezmény megállapításakor is fontos szerepet játszik, lényegében viszonyítási alapként működik.

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!